Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2007 10:03 - Школа за политическо безличие набира кандидати
Автор: ridiculous Категория: Политика   
Прочетен: 9199 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 28.04.2007 11:31


imageПонеже напоследък ми се налага да се подпирам в вай-разнообразни, но все неудобни пози по кревати и столове, съм станала особено ревностен телевизионен зрител. Гледам и се срамувам от себе си, че си губя времето, защото част от мен съзнава, че няма кой знае какво за гледане, но четенето на книга (поне в моя случай) изглежда изисква известен комфорт на душата и удобно разположение на тялото, а аз някак не мога да си осигуря това в момента.

И както съм така нервна и раздразнена, че не мога да правя каквото искам, включвам си аз телевизора и - какво да видя - президентът Първанов, развихрил мощно държавническо въображение щял да изгражда местни структури, които да включват кого ли не и не стига това, ами президентът Първанов искал да изгради школа за политици.

Без да съм съвсем сигурна, че съм се събудила вече, дослушвам медийния клип на събитието, в което същият този Първанов в достолепна стойка и с леки прекъсвания на изречените думи (един вид дава впечатление, че мисли човека, докато говори, а не си го е подготвил като пионерче), назидателно изрича истини за липсата на идеи в политическото пространство. Ето сега, казвам си, може да чуя някоя идея, с която той най-сетне да тръшне на тепиха политическите противници. Обаче не я чувам. Човекът щял да изгражда структури и да организира обучение...

Милият Първанов! В силенето си да изглежда задълбочен от телевизора изглежда толкова изкуствен, че чак ми става смешно. Като хлапе, което е облякло лекарската престилка на баща си, заметнало е стетоскопа през вратлето си, отваря вратата и казва на фантазираните пациенти в чакалнята: "Всички ли сте за преглед?"

А Първанов определено е за преглед. Представете си цяла камара местни структури и структурки, които нямат задача. Събрани и седят - щото Първанов не предлага идея, по повод на която от съществуването на подобни структури ще има смисъл. Нееее, той е твърде демократичен за това, как така ще казва на хората какво да правят като се съберат. Е, хубаво, ама какъв е смисъла от подобни организации? Какъв обществен проблем идват да решат те? Първанов как е сигурен, че има подобен проблем? Правил ли е проучване и какво казва то? Къде са му данните? Откъде накъде си мисли, че точно посредством описаните от него структури въпросния проблем ще бъде решен? Как ще провери това дали подобно решение е ефективно (щото то ще струва пари и то от моите данъци, а не от неговата заплата)? Как ще ми се отчете в някакъв разумен период за това какви ги е надробил с моите пари и ще проучи дали аз пък нямам нещо против да продължи да ми ги харчи по този начин?

Ето по тези въпроси Първанов зъб не обелва. И аз подозирам, че той зъб не обелва, защото не му е и хрумнало, че подобни въпроси стоят на дневен ред. Защото от първия момент на първия си мандат Първанов се движи, говори, усмихва и даже гневи като фигурант, а не като автентичен политически ангажиран мъж. В хода на времето не може да се отрече, че Първанов започна да заучава някои артистични похвати, които могат да се ползват, когато човек иска да създаде у околните впечатление, че мисли или, че има позиция. В такива моменти е забавно и поучително да го наблюдаваш... Но чак пък да се учиш на политика от него?

Защото у мен все се е прокрадвала идеята, че формирането на политици всъщност е формиране на личности с политически позиции, които имат уменията и рутината да изразяват, разпространяват и заразяват околните с тези свои позиции. Обаче как един човек, който не се е формирал като подобна личност ще обучи други в това, което и той самият никога не е могъл, просто не ми е ясно. А и без друго една огромна част от това, което се зове "политик" изглежда като ювелирно шлифован в школата по безличие - може би в същата тази школа, която е изградила Първанов и която на свой ред той желае да увековечи...

Е, ще кандидатствате ли?


Тагове:   кандидати,   набира,


Гласувай:
0



1. nakom - точно Първанов е човека който
17.04.2007 22:27
успя да се издигне до ръководството на БСП въпреки стария елит - сравнително свежа кръв е и без потекло.Изкара БСП доста добре от батака в който се беше омазала след 1997 г, понапълни партийната каса, би бате Пешо коня на президентски избори макар всички да смятаха че и за общински кучкар няма да го изберат, убедително спечели втори мандат, и продалжава да командори кажи речи не само собствената си партия а и цялата политика българска.След всичко това което изредих (а то е безспорно) едва ли такъв човек е
1.за подценяване
2.творец на някакви си никакви структури които да нямат цел.
3.кандидат-следпрезидентски пенсионер
дай някакво линкче в тубата ако видиш към тоя свеж клип да оплакнем окото.ТОва е интересна новина между другото.
цитирай
2. pslavov - а след втория мандат..?!
17.04.2007 22:45
Което nakom е написал е вярно, от което, а също и от това, което ти си написала, си правя следните 2 извода:
1)десните се издънихме генерално напоследък и хич няма да ни е лесно да обърнем нещата след толкоз време на безвремие
2)когато си късметлия и от нищо стане нещо, има опасност много да си повярваш. Така че очаквам скоро 'верни' партийни другари, загрижени за бъдещето на Татковината ни, подобно на ставащото в Русия, да излязат с предложение за промяна в Конституцията. Ако не за Президентска република с пожизнен Президент Г.П., то поне за трети и ако се налага и четвърти и пети мандат на бащицата!!
цитирай
3. ridiculous - Nakom,
18.04.2007 09:13
никак не съм сигурна, че всичко това, което описваш е станало благодарение на Първанов. То е станало по времето, когато Първанов е бил ръководител на въпросната партия, но изглежда и ти и pslavov приравнявате последователността във времето с причинно-следствена връзка. Нещо, в което не можем да бъдем сигурни.
Склонна съм да приема, че Първанов е удобна фигура тъкмо защото не е ярък. Подозирам, че това е положението не само в партийния, но въобще в организационния живот в страната.
Това обаче не превръща Първанов в по-голяма степен в политик, достоен за реформата на страната. Може би печалната поука е, че само подобни леко хлъзгави и unimpressive индивиди имат шанс да оцелеят в Българската политика, но това вече е въпрос са друг вид разсъждения и не променя мисленето ми за Първанов като индивид, който изпълнява възложената му роля изключително изкуствено и посредствено и на мен поне ми иде да се скрия под масата от срам, че тази адаптивна мижитурка ме представлява.

Разбира се всичко това не прави десните по-достойни политически играчи, защото Първанов, като социално явление, съществува и благодарение на начина, по който те се държат вече близо 20 години в политиката.
цитирай
4. nakom - прекалено дълго време оцеля
18.04.2007 09:34
за да е просто "удобен".Справя се момчето ;-).
цитирай
5. ridiculous - Абе той
18.04.2007 09:43
и Тодор Живков доста дълго беше оцелял... И Доган "оцелява", че и още нещо... Това, което казваш повдига въпроса какви са ценностите в политиката - да оцелееш ценност ли е и изчерпва ли всичко.
цитирай
6. nakom - лично мое мнение е че политиката не ражда благородници
18.04.2007 23:11
просто не съм видял нищо достойно, или поне връзващо се с епитети като чест и пр. да се роди в тия среди.Там се взимат решения.И са вълци.Морала ряпа да яде.Прощавай ама само бабичките мислят че гошо е станал президент за да им вдигне пенсиите.Просто в тия среди оцеляват само добрите.И разни като Сидеров - на крилете на възможността.А след като всичко което изредих е факт - значи си го бива момчето.А ценности - ;-).Какво да ти кажа.Повече от всички искам да ги видя в политиката.Но ако не сме реалисти значи сме идиоти а тази роля никак не ми харесва.След като се досещам (да не казвам знам) какво делене на баницата е нашата политика, просто не искам да се надявам на глупости.Някак си утопично е да вярвам в юнака на белия кон.
цитирай
7. nio - nakom, не Първанов е изкарал от б...
19.04.2007 04:50
nakom,не Първанов е изкарал от батака БСП,а късата памет на червените бабички,подкрепена с бездействието на самонаричащите се десни.
Просто трябваше чисто технологично да се изтъркаля някоя и друга годинка и кухата част от народа,вярваща че може да се ограбват до безкрайност работещите,да забрави Виденовата зима.
Е, в целия процес, загубиха част от лектората,тръгнал след последния крякащ Месия
цитирай
8. ridiculous - Nakom, аз може да принадлежа
19.04.2007 09:34
към групата на идиотите, но отказвам да приема, че политиката не ражда благородници. Мисля, че всяка професионални или социална може да роди актьори, които да я изпълнят с достойнство, с грижа за околните, с кураж, с интелигентгност и талант. Също така всяка подобна роля може да се изпълни страхливо, угоднически, плагиатски, посредствено. Вярвам, че различните начини, по които хората изпълняват възложените им роли, по сложен начин зависят от личността на човека в роля и от културата на групата, в която тази роля се изпълнява, но че в крайна сметка, човек има избор да се държи достойно, даже и като политик, даже и като лекар, даже и като бедняк, и като полицай, и като циганин, и като учител и като бизнесмен.... (да не продължаваме този списък, че той е дълъг).

Аз много искам, но не съм сигурна, че винаги зная как, да поддържам темата за достойнството и почтеността, с които живея моя професионален и личен живот. Нямам чувството, че винаги съм сполучлива в това усилие, но имаше в една книга на Вонегът едно предложение за надгробен надпис: "Някога и във всичко той се опитваше."...
цитирай
9. nakom - не е така НИо
19.04.2007 11:55
след 1997 г. никой не гласуваше за партията ;-).Точно първанката успя да наложи една добра линия на сдържаност която след като костов закопа т.нар сини идеи в двора на славчо христов и братя джанкови, хората започнаха да търсят алтернатива.проблема не е че бсп има 2 млн бабешки електорат - проблема е че на останалите 3 или 4 млн не им се гласува за разни комуноборци.тук преди няколко дни се пръкна поредния комуноборец - плюещ по р.овч и агитка вместо да каже какво ще направи.тъжен хленч бих казал ;-).
Риди - и аз се опитвам да бъда човек колкото мога, но специално за политиката имах доста разочарования.сега първо мисля а после чувствам.
Ето го Нио - за него всичко е ясно - комунистите и политиката им са лоши - десните идеи са добри.Нещата са прекалено комплицирани за да ги делим на добро и лошо, благородно или не.дори за да се нахранят няколко бедни деца се взима от бюджет на някое ведомство и някой остава на улицата - в резултат на което -трагедии.ето ти друго измерение на благородната идея.и как ако си прекалено чувствителен ще вземеш тези решения - никак.лекарите затова в първи курс ги разкарват по моргите - за да свикнат на смърт.който го е страх от смърта - не може да се бори с нея и да спасява животи.така че който взима решения за милиони,трябва да го прави прагматично а не емоционално.от там самата професия предполага за манталитета на хората работещи я.а и според мен сме свидетели на израждането на политическата система като цяло.партиите се превръщат от носители на идеите на гражданите , в тунеядци.но хайде да обърнем листа - ако първанката е смотан кой бг политик е над него?
цитирай
10. ridiculous - sophware,
20.04.2007 18:14
съгласна съм с наблюдението ти, че аз се опитвам да приложа към това, което в България се зове "политик" така сякаш това понятие носи същия смисъл като понятието "политик" напр. във Великобритания. По нашите земи совите не са това, което са...

Едно любопитно наблюдение, което направих преди време е, че в английския език напр. има две понятия: "policy" и "politics". Тук подобна диференциация отсъства. Което говори нещо (не съм сигурна точно какво, макар да имам някои идеи, но бих го предложила като тема за размисъл) за начина, по който се мисли за политическия процес.
цитирай
11. nakom - sophware - ще ти преглътна думите но
21.04.2007 00:20
ми е крайно неприятно че ме принизяваш до такива степени.Този път ще го оставя без да коментирам.Едно поради отношенията, едно поради мястото където пишем.
цитирай
12. ridiculous - Между другото,
21.04.2007 09:47
аз също не мисля, че мнението на Nakom е израз на конформизъм. Нито пък разчитам удовлетворение в казаното от него. Моето притеснение с неговото мнение е, че ако бих го приела, то би внесло у мен чувство за безнадеждност. Въпреки че не познавам Nakom и само мога да предполагам дали вярно разбирам мотивите му, аз прочитам в казаното от него нежелание повече да влага страст в политически проект и да търпи разочарованията от това. Което е напълно разбираемо. Има ли сред нас такъв, който да не се е вълнувал от ставащото в последните 17 тодини и който да не е бил като попарен от развитията?

Въпреки това да мисля така за мен е опасно, защото чувствам, че подобен начин на мислене ме убива като политически субект и чрез безразличието си бих позволила на орките да безчинстват.

За мен поуката от тази размяна на мнения тук е, че хората, които са си присвоили политическата сцена в страната злоупотребяват дори с нашето разочарование и склонността ни да се отдръпнем от политическия живот обратно към личните си проекти. И че по този въпрос е хубаво непрекъснато да сме нащрек.

Един централен извод, който мисля, че можем да направим от нашата дискусия до тук е, че много често спорът между нас се поражда от това, че когато мислим за определени явления от обществения ни живот, ние ползваме понятия, които са неприложими и безсмислени, защото идват от друг обществен контекст, какъвто в нашата страна, за съжаление, няма.
цитирай
13. razcvetnikov - :)))
21.04.2007 21:04
Интересни мисли. Аз също ги мразя тези дегенрати.
Виж постинга ми "Вах мари.... Божке !" , долу в коментратът ми, имам ясен проект за цялата политическа върхушка :)))
цитирай
14. paoleta - Вижте, съвсем ясно е защо Първанов ...
24.06.2007 22:30
Вижте, съвсем ясно е защо Първанов постоянно събира някакви мастити или просто хора около себе си от всички възрасти и ги увлича в полезна дейност. Да, право на трети мандат няма, но пък премиер още не е бил. А за да те изберат, трябват хора, при това немалко. Хора, на които ти преди си хвърлил прах в очите, давайки им една сламчица и те ще са ти робове за цял живот. И ще те изберат за каквото се налага там. Защото Първанов отдавна така плакатно се опитва да се отърси от партийната си окраска. Да се назове "президент на всички българи" и да бъде издиган и избран от инициативен комитет! В който комитет, btw, ако си направите справка в неговия предизборен сайт, има предимно аларменочервени индивиди :) Няма нищо особено, иска си нещо друго, друг пост, малко така с повечко правомощия (щото иначе президентът у нас е по-скоро представителен, нали сме парламентарна република) и си трупа антураж и електорат- от инициативата за добрите кметове, през "Съхрани българското" до събирането на кръг от учени, ходенето по волейболни мачове (!!!) и пр. Така си е, който е балама да му вярва, че не е вече от БСП и е надпартиен, за всички българи, велик, той ще ни оправи и пр, да си го подкрепя :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ridiculous
Категория: Лични дневници
Прочетен: 230268
Постинги: 16
Коментари: 139
Гласове: 1243
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031