Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2007 14:10 - Фармацевтичното лоби бележи точка
Автор: ridiculous Категория: Новини   
Прочетен: 10488 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 27.04.2007 14:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В брой 31 на Държавен вестник от тази година е поместен новият Закон
за лекарствените продукти в хуманната медицина
. От тези дни той вече е в сила, а дейностите, извършвани от производителите, вносителите, търговците на едно и дребно, които продават лекарства в страната са съобразени с неговите разпоредби. Дали законът е добър и предствавлява стъпка напред в уреждане на пазарните отношения, свързани с разпространението на лекарства, бъдещето ще покаже. Но още в първите дни след въвеждането си, той вече показа, че клаузите му влизат в разрез с както с интересите на пациентите, така и на техните лечители. Или поне на тези от лечителите, които се интересуват от добруването на своите пациенти.

За да покажа как този закон пречи на лекарите да работят спокойно и ограбва пациентиге, ще посоча, че в процеса на уточняване на лекарствената терапия при много състояния има нужда да се направи преценка дали при този конкретен човек определен месикамент, който е ефективен в множеството от случаи, ще даде желания ефект и дали няма да се наблюдават някои от редките, но неприятни странични ефекти.

Дали това ще се случи не винаги може да се предвиди и в началото на медикаментозната терапия при някои състояния е желателно пациентът да получи медикаменти за близките няколко дни, за да може да се прецени как организмът на този конкретен човек ще приеме лекарството. Когато възникнат странични ефекти, които надхвърлят поносимостта на пациента, медикаментът може да се смени с друг, към който пациентът има по-добра поносимост.

Тъй като в хода на едно лечение може да се наложи на няколко пъти да се сменят определени медикаменти докато се уточни коя е ефективната терапия при конкретния пациент, добре е лекарите да могат спокойно да предписват медикаменти в малки количества, които едновременно ще им дадат възможност да намерят най-доброто решение за конкретния пациент и в същото време няма да натоварят бюджета му излишно.

Възможността за спокойно уточняване на добрата медикаментозна терапия вече е отменена с новия закон за лекарствените продукти. Чл. 283 (2) от новия закон гласи следното:

Чл. 283. ...

(2) Който нарушава първична/вторична опаковка или продава/предоставя лекарствени продукти с нарушена първична/вторична опаковка, се наказва с глоба от 750 до 1500 лв., а при повторно нарушение - с глоба от 1500 до 3000 лв.


Тъй като първичната/вторична опаковка на много лекарствени продукти съдържат голям брой хапчета (напр. 30, 50, 100), вече става невъзможно от един медикамент да се закупи примерно един блистер, за да може да се изпита поносимостта на пациента към конкретния препарат.

Така, ако един пациент закупи например медикамент за коригиране на кръвното си налягане, но два дни по-късно стане ясно, че има силни странични ефекти, той ще трябва да изхвърли остатъка от опаковката.
 В същото време лекарите ще натрупат допълнителна омраза от страна на своите пациенти за това, че ги вкарват в неоправдани разходи в процеса ва уточняване на лечението.

От целия хаос отношенията лекар-пациент, които и без това са в криза и натоварени с огромно недоверие и подозрителност, отново ще пострадат.

Единствените, които печелят от този незомислен закон са фармацевтичните фирми, които ще пробутат на пациентите дози, от които последните не се нуждаят. Аптеките, които слагат зашеметяващи надценки и чийто персонал ще си спести рязане или изваждане на блистери от оригиналната им опаковка, преизчисляване на цените на таблетките, навярно също потриват ръце с доволство.

Време е да научим името на вносителя на този закон, който за пореден път посяга на интересите на уязвими потребители и внася ощенапрежение в и без това взривоопасната система на здравните грижи.

Важно е и да насърчим и проследим действията, които организациите на пациентите, Българския лекарски съюз, съсловната организация на българските фармацевти, както и на организацията за закрила на потребителя, ще предприемат по отношение на тази поредна изява на некомпетентност от страна на законодателната власт.


Тагове:   лоби,


Гласувай:
0



1. estrella - Идеята
27.04.2007 14:37
за ненарушаване на опаковката е, че вътре, освен хапчетата, се съдържа и листчето със съставките и действието на лекарствата. Това, че никой не го чете, е проблем на потребителите.
До колкото знам, такива са изискванията на ЕС за лекарствата.
Грижата за здравето е скъпо удоволствие, но държавата все още не е прозряла, че превенцията излиза много по-евтино от лечението.
цитирай
2. ridiculous - Приемам аргумента, който изнасяш,
27.04.2007 14:59
но смятам, че с него или се злоупотребява, за да се прокарат определени икономически интереси, или пропускането на такива важни последици като натоварването на бюджетите на пациентите са абсолютно пренебрегнати, защото експертите, които са преговаряли с Европа в министерството на здравеопазването отдавна са забравили що е лечебен процес и как протича той, пък и хич не им пука за това. И в двата случая е важно да се потърси отговорност от тези, които не са преценили последиците от подобен законов текст, защото сме им плащали, за да им пука и можеха поне да вдигнат джангър за последиците.

Ако единствен мотив беше наличието на информационна брошура в опаковката, фокусът на натиск би бил другаде - напр. над фармацевтичните фирми да предлагат на пазара медикаменти в опаковки с малък брой хапчета.
цитирай
3. viovioi - чете се и информацията за невежи е потресаваща
27.04.2007 15:03
ще ходим по 2-3 ма на пазар в аптеки и пак ще ги надцакаме! В момента в който прочетох мартериала, започнах да си мисля с кой кой да се комбинирам по различните покупки на илачи? Абе и тия гадове.
цитирай
4. viovioi - има разпратени факсове и мейли до аптеките в цялата страна
27.04.2007 16:38
реакцията е мигновенна, сама се убедих.Щом е за доброто на хората веднага им взимаме парите.Даже и последните да са им.Който е внесъл този закон да се разболее от: диабет,подагра,паркинсон,високо артериално налягане, да получи инфаркт и инсулт едновременно.
цитирай
5. morskamida - от един аптекар
27.04.2007 17:25
Аз съм аптекар и изобщо не потривам доволно ръце, защото преди недоволството да стигне до лекарите / чийто представител сте Вие явно/ то се изсипва в огромни количества върху нас!
Съгласна съм че в този член има някои недомислия, но те не са в тази връзка която Вие коментирате, защото обикновено проблема с търсенето на терапия би трябвало да се решава с мострите които повечето фармацевтични фирми, които плюете оставят на лекарите :)
всъшност точно това е и официалната цел на тези мостри!
Според мен проблема е че сме тръгнали да съобразяваме законите си с Европа /защото там наистина е така!/ а доходите на повечето хора са крайно мизерни , но не вярвам някой политик да се осмели да каже че не можем да прилагаме европейските норми, защото хората нямат излишни 40 стотинки за да си купят цяла кутийка Ацетизал, каквато е истината за съжаление.
цитирай
6. ridiculous - morskamida,
27.04.2007 18:07
аз разгледах закона, но улавям само част от неудобствата, които той предизвиква. За Ацетизала не говоря, може би повечето хора ще го преглътнат, макар че сред пациентите на общопрактикуващите лекари има понякога и страхотна беднотия, но има скъпи медикаменти, за които дори и на човек средна ръка не му е все едно дали ще пие три-четири хапчета и после ще ги хвърли.

На времето Марк Твен имаше една такава приказка: "Когато съм болен, отивам на лекар и си плащам, защото и лекарят трябва да живее, после отивам в аптеката и си купувам лекарствата, защото и апрекаря трябва да живее, а после ги изхвърлям в кошчето за боклук, защото... и аз трябва да живея..."

Това в кръга на шегата. Но ми е любопитно, ти от позицията на твоята професионална роля какви недомислия си открила в този закон? Пиши за това, да го поогледаме този закон, защото в медиите не намирам почти никакви отзиви.

Колкото до мострите от фармацевтичните компании - не съм запозната дали компаниите са толкова щедри на мостри, та да има за всички подобни случаи на пациенти, които се нуждаят от уточняване на терапията. Във всеки случай възможно е един от ефектите на този закон да е пренасочване на хората с ниски доходи към болниците, защото за здравно осигурените там медикаментите ще са безплатни. Което пък ще е доста по-скъп начин лекарите в извънболничните служби да се справят със ситуацията и ще обостри конфликта със здравната каса, която ще ревне, че GP-тата много насочвали към болнични грижи.
цитирай
7. morskamida - Закона и аз още го чета в подробности ...
27.04.2007 18:22
Закона и аз още го чета в подробности защото е към 60 страници, но мога да ти кажа кой според мен ще е следващия шок за пациентите, отпускането на лекарства само по лекарско предписание, с изключение на ОТС препаратите. Защото това си го има и в предния закон, но скоро ще започне и да се контролира и тогава ... :) мисля че си наясно каква ще е олелията.
Това както и предното има своята здрава европейска логика, но пациентите ще започнат, че трябва да чакат много за рецепти и да плащат потребителска такса, което отново ще бръкне в празния им джоб ...
цитирай
8. анонимен - Безобразие!
27.04.2007 18:31
Това е безумие и пълна неадекватност.
Това ли е първият проблем на присъединяването ни към ЕС, който трябва да бъде решен.
Нима всичко друго е наред - заплатите, пенсиите, образованието, болничното лечение, та опряхме до този закон.
Това е само условен параван, за да се маркира опит за прикриване.Даже не си правят и труд да измислят някакво по-правдоподобно обяснение - ние сме законът и ще го правим такъв, какъвто го искаме.
Трябва незабавна реакция, протести и съд за гласувалите закона.
Крайно време е това да се прекрати и народът да излезе на улиците, за да поиска справедливост.
Нужен е нов 9-ти септември, с всичките му последствия.
цитирай
9. morskamida - до анонимен
27.04.2007 18:35
нещо не разбрах кое точно не ти хареса в закона? чета само силни епитети без нищо конкретно :)
цитирай
10. анонимен - Не съм чел закона!
27.04.2007 18:46
Просто се водя от това, което излиза в пресата и телевизията.Едва ли е необходимо да се чете целият закон, за да се схване основната му идея - гарантиране на огромни приходи за фармацевтичните субекти - производители, дистрибутори, аптекари на цената на безпощаден грабеж на масовия болен.
И от там - правене на достъпа до лекарствени средства невъзможен.
Аз отново питам - това ли е първата стъпка към европеизирането на страната ни - гарантирането на парите на търговците ?
Нима първата грижа на министерството на здравеопазването е правенето на здравеопазването недостъпно.
Едва ли е случайно.
цитирай
11. zemaria - Може ли да попитам,
27.04.2007 19:50
аптекаря колко е надценката, която си слага на лекарствата? А дали взема на разсрочено плащане? А други преференции от страна на доставчиците?
А работи ли вързан с лекар? А с няколко?
Всичко това нали трябва да се избие?
Ние сме най-болната нация. Същевременно лекарствата у нас са в мнозинството си доста по скъпи от болшинството страни в Европа-айде, не ми тръгвайте с евтини опровержения. За стандарта ни няма да говорим. За целта е необходимо здраво политическо лоби, което да осигури монопол за стригане на яйцето.
НАЙ ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ на този закон е именно в това-така ще бъдат лишени по бедните изобщо от лекарства!
Разбира се, не е никаква пречка да се размножат упътванията на лекарствата, за да могат да се дават и с единични блистери
Ако законотворците мислеха наистина за здравето на хората, можеха да приемат закон, който да редуцира надценките на търговците до приемливо ниво. Или да им намали данъците.
цитирай
12. taralejkite - Не пропускай аргумента за целостта
29.04.2007 01:53
Наистина, ако го погледнеш от гледна точка на защита на пациента от неправилно на лекарството поради липсващи инструкции или недобра защита извън кутийката.
Колкото до лишаването на бедните от лекарствата, решението е другаде: по-голям процент реимбурсация и по-голям списък, само така може да се постигне качествена помощ.

цитирай
13. morskamida - до : zemaria
30.04.2007 12:38
-Пределната надценка за търговец на дребно е 25%, повечето аптеки работят на надценка около 20%.
-За лекарствата които отпускат по рецепти от НЗОК повечето аптеки ползват разсрочено плащане по простата причина че НЗОК заплаща реимбурсацията си около 45 дена след отпускането на лекарството
-а това за вързаността с лекар е по-скоро изключение, но не мога да отрека че има и такива, но наистина е рядкост защото хората в БГ вече много по-трудно се лъжат на евтини трикове и слава богу че е така.
По мое мнение хората наистина имат все по-малък достъп до качествени лекарства, защото като нация обедняваме с огромни темпове и в момента решаващо за това с какво ще се лекува един човек в 90% е да е най-евтиното :(
цитирай
14. morskamida - до taralejkite
30.04.2007 12:43
абсолютно съм съгласна с мнението ти
цитирай
15. анонимен - do zemaria
04.06.2007 09:08
последния проблем на пациента е надценката в аптеката- тя е средно около 20%, че и по-малка за някои групи лекарства. знаеш ли, че за скъпите лекарства надценката е най-малка? попитай всеки друг , който работи с надценки и плаща наеми, заплати, осигуровки и сметки, че с 20% трудно се живее. те даже ни се чудят. ами например в един магазин за дрехи или обувки, което е доста по-маловажно от здравето и живота надценките колко са - около 100% и нагоре. защо никой не иска да стачкува за това, нали всички се обличаме и обуваме. за здравето и качественото обслужване не искаме да даваме пари НИКАКВИ АКА МОЖЕ, А ЗА ДРУГОТО ЩЕ СИ ТРАЕМ , ТЕ ТАКА И ТАКА НИ СКУБЯТ. ами нали сме болна нация, трябва да постъпват някакви пари за усъвършентсване на услугата и образованиета в този сектор! а лекарите с техните минимални количества ще се научат малко повече за страничните действия, които СА ИЗВЕСТНИ И СЕ УЧАТ, преди да правят от пациента опитно зайче. смея дя твърдя, че много малко от лекарите имат време и възможност да се задълбочават в това. а знаете ли кой е в основата- НЗОК, защото там на ръководни длъжности и ма основно икономисти, а не медици и други здравни кадри, които разбират за какво става дума в един лекарски кабинет и в аптеката. защото държавата печели 20% от всички нас по презумпция -става дума за ДДС върху лекарствата, което навсякъде другаде е около 7-8%, а при нас има големи интереси и отказват политиците да го намалят. това е един от начините да се намали цената на лекарствата , но на онези отгоре не им е удобно. по-лесно е да се плюе по едно съсловие, което се бори да стане по - професионални и да предлага по -добра услуга на болните в рамките на техните правомощия. защото дотук става дума само за задължения, но не и за права. а знаете ли какво става, когато аз като специалист фармацевт кажа на пациент, че това нямам право да консултирам, защото е за лекар? наричат ме некадърна, псуват ме и казват, че ще отидат в друга аптека, където ще им кажат НЕЩО и така ще спестят парите за преглед при лекар. ето къде остана здравеопазването- в ръцете на нехаещи политици и на здравното съсловие като цяло, което не може да си върши работата, заради невероятно глупавите и дребнави санкции на НЗОК, на които в бюджета им е заложен годишен приход от определен процент санкции, които трябва да се изпълнят, независимо дали има нарушения. така че нашите " НЕВЕРОЯТНИ " НАДЦЕНКИ от около 20% отиват и за несъществуващи нрушения отново в държават, която всъщност нехае за положението. а за опаковките ще ви кажа последно, че в други балкански държави при приемането на тази клуза за целите опаковки, техните правителства са договорили гратисен период от 10 до 15 години. нашите политици къде са? търсят си личния интерес
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ridiculous
Категория: Лични дневници
Прочетен: 230437
Постинги: 16
Коментари: 139
Гласове: 1243
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031