Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2007 01:43 - Отново за великите - открийте трите разлики
Автор: ridiculous Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11560 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 19.02.2007 11:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера и онзи ден попаднах на няколко не много ентусиазирани реакции по повод играта "Великите българи". Повечето от тези, които бяха проследили развитието й, бяха доста критични. filip посочи, че оригиналния вариант на играта е британски и ми изпрати името, с което е известна играта във Великобритания, което пък ми позволи да се поровя и да видя какви са ги надробили братята британци. Много ми е любопитно да видя и румънския вариант, а ако има и други, ще е хубаво да направим един сравнителен преглед на това що е "велик някакъв си".

За целите на този постинг аз ще разбирам под "велик" човек, който има съществен принос към историята, науката, културата, икономиката или ценностите на дадена държава или човечеството като цяло.

На мен не ми се иска да коментирам тук нито това към каква аудитория е насочена подобна игра (ясно е, че много хора в България просто няма да им хрумне да посегнат към GSM-ите си, за да гласуват за някой, защото това си е тъпотия само по себе си. Няма да се спирам и на качествата на водещия и дизайна на заключителното предаване, част от което успях да изгледам с огромно усилие на волята.

Направих обаче една таблица на първите 10 номинации, спечелили най-много подкрепа в България и във Великобритания. Ето какво се получи в резултат на това усилие:

България

UK

1 Васил Левски – български революционер, организирал мрежа от революционни комитети за освобождението на България от турско робство. Радетел за „чиста и свята република”.

2 Петър Дънов – основател на религиозно-философско учение.

3 Хан Аспарух – основател на България. След разгрома на Велика България от хазарите, хан Аспарух повежда част от населението и основава държава при устието на река Дунав, чието съществуване отстоява с военни и политически действия.

4 Княз Борис I – български владетел, с основен принос за приемане на християнството като основна религия в България и въвеждането на кирилицата като официална писменост.

5 Иван Вазов – поет, писател и драматург, приет като патриарх на българската литература.

6 Св. Св. Кирил и Методий – известни като създатели на славянската азбука и разпространители на християнството.

7 Паисий Хилендарски – монах от Хилендарския манастир, събрал документи и написал първата българска история, станала основа на националната идентичност на българите.

8 Цар Симеон I Велики – български държавник, по време на управлението на когото България достига най-голямата си военна и културна мощ.

9 Стефан Стамболов – български революционер, политик, поет и журналист, който има решаващо значение за откъсването на България от зависимостта от Русия след освобождението от турско робство и Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

10 Христо Ботев – български поет и революционер, загинал за освобождението на страната.

1 Winston Churchill – забележителен държавник, премиер на Великобритания по времето на Втората Световна Война.


2 Isambard Kingdom Brunel
инженер, известен с построяването на тунела под Темза, няколко оригинални моста, железопътната лития, свързваща Лондон с Бристол и Ексетър.

3 Diana Princess of Wales – хм... принцеса във всяко едно отношение, ако сложиш грахово зърно под дюшека й, ще се събуди цялата в синини.

4 Charles Darwin – учен, известен с разработената от него еволюционна теория, включваща теория за произхода на човека като биологичен вид. Един от няколкото учени в света, нанесъл сериозна нарцистична рана на човечеството с теориите си.

5 William Shakespeare – поет и драматург с изключителна плодотворност и проникновеност.

6 Isaac Newton – учен, физик, математик, философх, чието най-популярно откритие (за лаици като мен) е законът за гравитацията (абе, нали се сещате за ябълката).

7 Queen Elizabeth I – известна още като „Кралицата – Дева”, може би най-известната кралица в историята на британската монархия. По време на коронясването си, тя е едва на 25 годишна възраст.

8 John Lennon – музикант от Beatles, известен с новаторския подход към популярната музика.

9 Horatio Nelson – ами... небезизвестният адмирал Нелсън, битката при Трафалгар, при която загива, май е най-известна за лаици като мен.

10 Oliver Cromwell – забележителен военачалник (макар и по неволя), отстоявал като държавник принципите на религиозната толерантност.

 

Списъците са доста интригуващи и за мен те повдигат няколко интересни въпроса:

  1. Как се оценява мястото на жените в историята и развитието на двата народа? И ако в британската класация има две женски фигури сред първата десятка, то първото женско присъствие в българската класация е в местата от 10 до 20 и то е на Ванга...
  2. Как се оценяват приносите на  хора, творили в областта на  науката? В нашата класация, сред 10-те първи, няма нито един човек, който е станал известен с това, ме нещо е построил или изобретил. Няма и забележителни индустриалци, а е пределно ясно, че индустриалната революция е събитие, допринесло за драматична промяна в начина, качеството и продължителността на живота на човечеството в последните столетия. Какво може да означава това, че сред "великите" няма посочен нито един индивид, участвал в този процес?
  3. Какъв е балансът на разрушителното срещу градивното начало (революционери/държавници)? В българската класификация на "великите" има трима революционери (единият впоследствие държавник).
  4. Как съвременните фигури на лидери в областта на държавническото изкуство, на културата и науката, са или не са в хармония с наследеното? Ако няма много общо дали изборът на тези 10 души не е сигнал към силните на деня по въпроса за това какво се цени или е просто идеализация, която има за цел да направи реалността на днешното провалено лидерство малко по-поносима...


Тагове:   Отново,   открийте,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. filip - :))
19.02.2007 09:14
Жените нещо ми се губят и на мен ;)
цитирай
2. milionche - Ти
19.02.2007 11:32
коя велика българка би посочила!?
цитирай
3. ridiculous - Ами това е то,
19.02.2007 11:43
не мога да се сетя за жена от мащаба на Мария Кюри, Жана д'Арк, Елизабет І-ва или нещо такова. А и тези трите, които изброих, са постигнали това, което са постигнали, с цената на сериозен отказ от женската си природа.
Дали това е така, защото "меря" делата на жените с мъжки аршин или патриархалния модел в България е много по-силен и в хода на историята не е предоставил възможност за изява на жените, а тяхната роля е бола сведена до това да свирят втора цигулка в мъжките дела (напр. Райна Княгиня е в списъка на 100-те, но всъщност тя е известна с това, че е ушила едно знаме, може би е била тайната муза на някой от революционерите, но какво е направила не е ясно на непосветената публика).
От учените от български произход такъв е човекът, изнамерил контрацептивните таблетки, които според мен водят до сексуалната революция и наистина променят начина на живот на човечеството по един доста интересен начин. Обаче никой не е посочил този човек сред списъка на 100-те.
Значи ценностите, от позицията на които се излъчват т.нар. "велики", изобщо разбирането за това каква е дефиницията за велик, има нужда от много сериозен анализ.
цитирай
4. comfy - Много интересен постинг!!!
19.02.2007 12:01
Поздравления, ridiculous!!

Аз отивам да си помисля върху получената инфо, но отсега започвам да схващам колко голямо е значението на пропагандата дори и в такива класации...

... Че то къде ли не е?...
цитирай
5. ridiculous - Абе то
19.02.2007 12:35
знаеш ли колко хора нямаше да ги има без контрацептивите. Просто майките им щяха да са родили индивиди, произлезли от друга яйцеклетка и друг сперматозоид много по-рано в живота си ;-)

Свободата на избор, която контрацептивите дават е нещо, което според мен (лично мнение) е променило съществено хода на живота ни, без дори да си даваме сметка за това. Много от организацията на обществения живот от древността до наши дни, се върти около въпроса за прокреацията и това е нещо, което не можем да отречем.

Но съм съвсем съгласна с твоето наблюдение, че дефиницията за велик е различна в различните култури. В културите на оцеляване вероятно за велик минава този, който е позволил това оцеляване. С изключение може би на Дънов всички останали от първата десятка са подчинили живота си тъкмо на това оцеляване - физическо или в смисъла на обособяването и съхраняването ва националната идентичност на българите. При англичаните това определено не е така. Поне половината от първата десятка нямат нищо общо с отстояването на идентитета, нежели на нацията като такава. Но тъкмо тези имена имат принос към научното и технологичното развитие и то не само на Великобритания.

Това ми се връзва с една популярна приказка, често изговаряна в моменти на криза от поколението на по-възрастните хора по нашите земи: "Само война да няма." По нашите географски ширини конфликтът е най-страшното нещо на света. По-страшно от немотията, от това да те грабят непочтени управници...
За мен това обяснява много от състоянието на обществения живот в страната в момента.
цитирай
6. copycat - ---
19.02.2007 14:03
Честно казано, Фил мисля, че наистина трябва да махнеш това петно от кетчуп на вратовръзката си. :-))))

Поздрави за коментара. Пък то България не, че няма велики жени, строители или учени, но е "аграрна" страна, с "аграрни хора". Някой им е казал в първи клас колко е готин Иван Вазов и те си го повтарят до припадък, казал им е колко е як Хан Аспарух и те го вярват, казали са им колко е чист и непокварен Васил Левски и те си го слагат първи.

Не сравнявайте България, която е приела всеки окупатор от 1978 насам с любов, с Великобритания, която разчиства дневната след бомбандировката, за да може да пие чай навреме. И те са оцелявали, ето ги героите на оцеляването -Уинстън Чърчил и Хорейшио Нелсън. Но понеже не са "аграрна" държава, оценяват и своите учени, при това с оглед на приноса им към световната литература. Никой от английските "герои" не издигнат в култ, те са пълнокръвни, затова са и вдъхновяващи. Как да се вдъхновиш от работата на Васил Левски, след като него е изграден почти релегиозен култ.

Аз обаче съм изключително приятно изненадана от второто място на г-н Петър Дънов и от деветото на Стефан Стамболов. За втория съм особено доволна, че е въобще в десетката.
цитирай
7. copycat - ---
19.02.2007 15:05
E, ако не е кетчуп, какво е тогава... КРЪВ! Ах, ти лошо момче! :-P

За него в час по история няма да чуеш. Г-н Петър Дънов е основател на философско-религиозно учение, което има милиони последователи по целия свят. Книгите му представят един свят далеч по-близък до модрената физика, в който обаче има място за дълбока религиозност.

Последователите му го наричат "учител", ние предлагама да се въздържаме от това определение.

Може би най-известният му последовател е Алберт Айнщайн.
цитирай
8. nakom - 7 от 10 те велики англичани
19.02.2007 22:55
са живели по време в което българина се е чудил как да оцелее.9 от 10 велики българи са от преди турското робство или от освободителния му процес.И двете жени в англиския топ 10 са от кралското семейство - напълно нормално е да са популярни.Ако англия беше република нямаше да са там.Индустрията като се е зараждатала и е провокирала изобретения - ние сме плащали диш парасъ на заптиетата на негово величество султана.Изобщо такава ни е историята - или сме се борили за оцеляване или за запазване на статуквото.Никога (до ден днешен) не сме имали възможност да се борим за развитие.А Кирил и Методи не ги признавам за българи каквото ще да е.
Копикате никой не разправя че българия е велика излишно.Поне никой от хората с мозък.Но си е наша и ние сме нейни.
цитирай
9. exilia - Кирил и Методий първо не са българи и ...
17.03.2007 08:31
Кирил и Методий първо не са българи и не са създали азбуката за България...много странно
цитирай
10. ridiculous - Да, така е,
17.03.2007 14:09
но ето на - хората са ги включили в предните редици. Иначе, кирилицата си е доста добра като азбука. Няма нужда да комбинираш по 2-3 букви, за да обозначиш определен звук (както е в английския и немския напр.). Общо взето изглежда като добре свършена работа. Но хората нито са били българи, нито са визирали нашата държава, когато са работели.
цитирай
11. karavelov - Англичаните са си англичани,българите са си българи!!!
10.04.2007 22:04
Защо трябва да се сравняваме с тях?Тяхната най "стара" историческа велика личност е кралица Елизабет I и Шекспир!А кан Аспарух е отпреди 1300 години,да не говорим за другите!Просто бъллгарите идеализират средновековието,а англичаните новото време.А в това няма нищо странно!Все пак през средновековието е възхода на Българската държава,а възхода на Англия е през Новото време,когато са създали така прехвалената Британска империя!
Всичко е различно в сравнението и на историята и личностите в двете държави!
цитирай
12. ridiculous - Няма никаква
11.04.2007 23:58
причина да сравняваме. Нито пък има причина да не сравняваме. Просто експериментирам, за да видя какво ще излезе, ако решим да сравняваме. И излизат разни работи.
цитирай
13. punkchick - О боже !
31.01.2009 01:17
Тъй като изучавах английската история, ще се престоря, че не съм видяла невероятната простотия, че най - старата велика личност на англия е Елизабет I , все едно не съм го чула.. А що се отнася до темата - аз много пъти съм отбелязвала, че мястото на жените в историята е твърде подценявано, особенно в българска история. Като цяло класацията за топ българин ме разочарова. Дънов специално никога не съм го чувала, изобщо, и като цяло не съм видя с какво той е спечелил прозвището велик българин. Но кактто и да е....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ridiculous
Категория: Лични дневници
Прочетен: 231346
Постинги: 16
Коментари: 139
Гласове: 1243
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930