Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2007 12:52 - Мислили ли сте за това?
Автор: ridiculous Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10526 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 04.02.2007 13:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От няколко дни отлагам този постинг и в крайна сметка от всички мисли по темата възникна един въпрос, който искам да хвърля тук - в пространството на блога.

Мисля за това, откакто прочетох Schindler"s List от блога на rudebox. Току що бях гледала филма на Спилбърг. За трети път май. И отново  бях изпитала уважение към  една от тезите на филма: ако си предприемач и собственик (и не си психопат), собствената ти способност  да се  привързваш мобилизира предприемчивостта ти за целите  на грижата към тези, от които ти зависи бизнеса (е това поне е един възможен прочит). Но не това е темата ми сега.

В дните след този филм и след като прочетох постинга на rudebox си спомник за доста книги, филми и статии, които се занимават по един задълбочен начин с темата за геноцида, довел до изтреблението на няколко милиона души в концентрационните лагери на нацистка Германия. Всички тези произведения на изкуството и аналитичната мисъл, се опитват да осмислят къде е коренът на тази злина, която може да изтрие от лицето на земята без всякаква разумна причина толкова невинни хора и в същото време, да превърне в убийци жени и мъже, които иначе са едни мнимателни и любезни хора и всяка вечер с нежност целуват децата си за лека нощ.

И във всички книги, статии и публикации в интернет, както и в няколкото филма, които съм гредала по темата упорито, систематично и последователно има един елемент, който отсъства, подменава се с бегло споменаване или просто се премълчава. Става дума за огромния брой хора (деца и възрастни) с психични заболявания, интелектуални проблеми и физическа инвалидност, както и за стотиците хиляди (а може би милиони) цигани, които също са изтребени от режима на нацистите. Първите по програмата за евтаназия, в която са участвали хиляди лекари от Третия Райх, обменящи любезни писма помежду си относно избиваните от тях, подлагани на медицински опити пациенти: "Уважаеми колега, благодаря за записките и материалите, които ми изпратихте по случая. След като инжектирахме пациента с....", изписано с красив, обработен почерк писмо...

И докато след известно проучване може да се установи броя на "евтаназираните" пациенти, то за избитите цигани не се знае дори и приблизителен брой. Цифрите, публикувани в интернет варират между 200 000 и 2 000 000... Само по себе си това е данна, над която си струва човек да се замисли.

 Публикуваните оскъдни истории на хора, които са били стерилизирани или подготвени за изтребление се броят на пръсти.

Но най-много ме страсна следното наблюдение - натъквала съм се едва на няколко разказа за това как лекари или медицински сестри са се опитвали да скрият някои от децата, обречени на изтребление. За тях няма направен филм, дори и документален. Те не са опоетизирани и героизирани.

И при цялото си любопитство по темата, до момента не съм срещнала нито един случай на хора, които по времето на Третия Райх да са се опитали да съхранят живота на поне един циганин.

Вероятно това да подадеш ръка на един психично болен човек или на един циганин не спада към категорията на добрите дела и за него не си струва да се говори.

Забелязали ли сте това? Какво мислите по въпроса?


Тагове:   Мислили,


Гласувай:
0



1. nakom - Втората световна война с десетките си милиони жертви
04.02.2007 14:17
и много повече трагедии е дала толкова материал за филми и толкова светци че нито холивуд нито рим могат да се справят.Не забравяй че това си е филм - с продуценти и бюджет който трябва да се избие и да докара печалба, насочен към масовата публика колкото и да е изкуство.За мен лично най-добрия филм за ВСВ е "Enemy at the gates".Иначе темата за концлагерите е прекалено експлоатирана и дори започна да дава негативи - все повече хора оспорват броя на убитите и качеството и количеството на нацистките зверства.
ЛИчно аз бях изненадан като съвсем наскоро се появи електронна игра в която героя е американец помагащ на немската съпротива срещу руснаците в последните дни на берлин- април 1945 г.Пък и спасяването на един или два човешки живота в онези години по лично мое мнение не е повод за опрощение след като си участвал в избиването на хиляди че и много повече.Камо ли за филм.
Един от вечните социални проблеми ще е късата памет на обществото, за което една истина трябва да е поднесена вкусно с подходяща гарнитура.Иначе отива да хапне комедия, трилър или каквото има там в менюто.
цитирай
2. thomas - Убеден съм, че ние и сега не знаем...
04.02.2007 15:12
Защото кое е войната? Изобразяваното от съветската пропаганда в продължение на десетилетия? Или това, в което американците считат себе си за страната с най-голям принос за победата? Или онова от сериала Ало, ало!? Да не говорим за това, че и този толкова кадърен и съвестен народ - германците не може да са били просто една огромна група луди, нито пък също толкова огромна група наивници, предвождани от един случайно издигнал се луд. Не се и надявайте тепърва да разберем защо е могло да се случи всичко това. Единствено не е зле да помним, че каквато и да е била причината за него, то е било прекалено жестоко и по-добре винаги, когато някой поиска да си решава проблемите по подобен начин (както днес правят американците), да бъде спиран колкото може по-бързо.
цитирай
3. sunflower - Никога няма да мога да си обясня ...
04.02.2007 15:55
... как някой в съвремието по собствено желание би тръгнал да въдворява справедливост в чужда страна чрез сила. Единствената война, която аз считам за справедлива е тази, която водиш, за да се защитиш.
Подозренията ми и за Втората Световна и за американците сега е, че народа е жестоко манипулиран - общественото мнение е жестоко манипулирано и една лъжа като се повтори милион пъти накрая става "истина" ... за този, който го мързи да мисли сам.
Много хубав въпрос си задаваш. Сигурна съм, че за много, много хора подаването на ръка на циганин или психично болен човек не се счита за добро дело.
"Обичай ближния си" пише в Библията, но за много хора все още има по-ближни, по-малко ближни и съвсем не ближни, .... направо врагове. Който не мисли като нас и не вярва като нас в едикое си божество /независимо дали Бог на някоя религия или Бог Пари/ е враг и туй то. Ужас!
цитирай
4. ani101 - данните за геноцида
04.02.2007 16:06
са наистина потресаващи , но в известен смисъл и недостатъчни.

Наистина , както казваш и ти , не е ясно колко хора знаята че на геноцид са били подложени и инвалиди, хомосексуалисти, комунисти, цигани и т.н.

А по въпроса за ромите : незнам каква би била реакцията ако се направи филм в който се показва и тяхната трагедия по време на Втората Св.война.

Колкото и да твърдим , че в България няма расизъм - това изобщо не е вярно. Повечето българи сигурно въобще няма да приемат един подобен филм.
В световен мащаб не занм как би било . Може би същото.
цитирай
5. timmyd - ...
04.02.2007 16:57
Че има подобни филми-за лекари-има, но те не са касови,затова ги дават по Канал 1 след 23 часа("Децата на д-р...."нещо чешко беше името.)(Тук се изчервих,че не си го спомням, но все пак онези,които са помагали се превръщат в събирателен образ.Едва ли са го правили с мисълта-еее,като свърши войната, как ще ме обичат и как ще вляза в историята. В конкретния филм ставаше дума за сирачета от едно сиропиталище.
По въпроса за "статистическите данни"- само мисълта, че Човекът може да се превърне от личност в цифра, ме ужасява. Дори един човешки живот да си спасил- това е геройсто. ПОне за мен.
А колкото до ВСВ - споменът за нея и за насилието е толкова избледнял, че се възраждат подобни аномалии в обществата("цивилизованите") като неонацизъм и т.н. Но обикновено, идеолозите, не са се сблъсквали с насилието. Много лесно е да говориш за някакъв абстрактен враг, но съвсем друго е да го видиш и да разбереш, че той е човек от плът и кръв и прилича на теб самия.
цитирай
6. ridiculous - Още щрихи към темата...
04.02.2007 18:57
nakom, абсолютно към съгласна с теб, че хората се държат така, сякаш: "една истина трябва да е поднесена вкусно с подходяща гарнитура. Иначе отива да хапне комедия, трилър или каквото има там в менюто". Истините често събуждат у нас неприятни съмнения. Аз, например, докато гледах "Списъка на Шиндлер" си мислех, че с моята скронност да съм директна и пряма, не бих могла никому да помогна в онази реалност, в която Шиндлер успяваше. Нещо, което аз харесвам като свое качество, би ме направило абсолютно непригодна за достойна задача като тази, която Шиндлер си самовъзложи... Има времена, в които недостатъците стават достойнства... И вместо да мислим за това, по-добре за превъртим канала... Не съм гледала филма, за който споменаваш и ще опитам да го намеря в следващите дни.

jones, абсолютно споделям мнението ти, че в руските филми за войната има нещо много силно и истинско. В годините на юношеството си много слушах песните на Висоцки, включително и военните, измежду които има невероятни текстове. Има два филма за войната, от които кожата ми настръхва. Единият е руски - Елем Климов "Иди и виж", а другия е американски "Спасяването на редник Райън". Във всеки случай светоусещането и философията на болшинството руски филми е съвършено различна от тази на "Спасяването...". В руските филми индивидът се жертва, за да оцелее нещо друго (групата, идеята), в редник Райън една група войници се жертва, за да спаси един единствен младеж - насред клането и ужаса от осакатени тела... Имало е моменти в живота ми, когато съм се чувствала като този спасен редник и, подобно на него в края на филма, съм се питала аз добър човек ли съм и струвало ли си е това, което други хора са правили за мен.

thomas, наистина не знам..., хубав въпрос. Какво е войната може би зависи от ролята, която си имал в тази история. Едно е, ако си бил роднина на жертва в Освиенцим, друго е, ако си син на човек от Гестапо... навярно... обаче на знам. Във връзка с проблема, който ти поставяш, се сещам за тезата на Фуко, че знанието и властта са някак свързани и това какво "знаене" се произвежда, често е производна на това кой е във властта. Сигурно и затова за изтреблението на психиатричните пациенти, хората с физически незъзи и циганите се знае толкова малко. Те не участват нито в политическата, нито във финансовата, нито в идеологическата власт...

sunflower, по повод тезата "обичай ближния си" - преди време по Discovery имаше интригуващ филм за Иисус Христос. Не съм религиозна, но се загледах, защото филмът изследваше въпроса кое е било толкова революционно в неговото учение, та да заслужи наказание като разпятието. Авторите предлагаха тезата, че Христос пуска болните в храма - право, което по онова време им е било отказвано и е приемал в лоното на учението си ханаанците, които по онова време не са били ближни, а са били врагове. Ето за това, според онзи филм, Христос е бил разпнат... Любопитен прочит на Новия завет, нали?

ani101, наистина е интересно каква би била реакцията на подобен филм или история. Аз също, подобно на теб, съм на мнение, че у нас има много расизъм. Аз често се улавям в мисли и реакции, които носят белега на ксенофобията (макар и да не мисля за себе си като за расист и да нямам лоши чувства към хората само заради това, че са различни от мен по раса, етнос, сексуална ориентация и т.н.).

timmyd, май си спомням за филма, за който пишеш, но аз също не се сещам за името (и се изчервявам). А в случая с изтреблението на болни хора, в което участват лекари, въпросът, който стои е и въпросът за доверието към лечителите и съмнението в тяхната роля на помагащи. Нямате представа колко престъпни режими използват медиците като експерти по изтезанията и убиването на хора (Сталин и Хитлер са само двама от тях). Това е още една тема, за която хората проявяват склонност да мълчат...
цитирай
7. nakom - Филми
04.02.2007 19:33
Спасяването на редник Райън е чудесен филм но някак си нещо ми се губи.Прекалено е американски героизма в него.Прекалено възвишен.Враг пред портите е малко ориентиран към конкретни човешки чувства.На фона на войната е но са намесени и любов и завист и греховността човешка като цяло.Руските филми за войната са реални наистина но Иди и виж не е чисто военен филм.Класика си е за това какво става с мирното население по време на война.Но не е погледа на войник.

Има един филм - Войната на братята.Колкото и да е странно е корейски, най-касовия корейски филм в историята.За мен лично това е истинския филм който ме докосна до войната но през очите на войника.Превеждат го като "Братството на войната" и прочие глупости но това са детайли.Има го из българските тракери с чудесни субтитри и качество.в бол.бг го има със сигурност.След него - не гледам вече военни филми(преди това любим ми беше Black Howk down).Особено западни.Там я няма цялата тази болка която азиатеца може да ти нарисува така че да я усетиш през екрана.Прилагам линк към IMDB

http://www.imdb.com/title/tt0386064/

Лично мнение (повлияно от филми).НИщо по лошо не можем да си направим сами от това да се избиваме организирано.Всеки държавник който обявява война, създава геноцид над собствения си народ.
цитирай
8. ridiculous - Непременно
04.02.2007 20:26
ще ги потърся през следващите седмици. Събуди ми любопитството. Мда, прав си, че аз не съм много чувствителна към погледа на войника. Сигурно защото съм жена. Благодаря ти много за линка.
цитирай
9. expertmc - Погледнете само, към близкия изток...
04.02.2007 22:03
хората претърпели холокостта как извършват геноцит срецу палестинците.Ей не мислете, че съм някой анти .... , няма такова нещо!Просто войната е езикът на силните, в своя живот и аз съм разрешавал проблеми с "бой", просто съм се бил и не винаги съм бил победител, е за щастие това време отмина с възрастта, не че сега не ми се иска по някога, но разумът надделява, така е и с нациите.А има ли значение кой точно е спасен, когато започнем да говорим за цигани, че колко там са били или някакви други, просто грешим избивани са хора и то много, по начини които са неприемливи за уж цивилизованото общество.Всеки човек е ценен, е ако не за съседа то за собствената си ценностна система, знаете ли когато един умре умира света, умира космоса умира вселената поне за него, а това малколие.И да знаеш моето мнение по повдигнатия от теб въпрос е следното - за историята не се съжалява и не се критикува тя е такава каквато е! Това което споделяш си е твоя идея продай я на някой сценарист!
цитирай
10. nakom - разликата е огромна просто
05.02.2007 00:05
Евреите се бият за да оцелеят.Палестинците са бедни и неуки - съответно и подстрекавани.Те и помежду си не могат да се разберат - когато едните са в мир с Израел , друг клан ги обстрелва.Съвсем наскоро стана точно така - уж мир, дадоха им Газа, и накрая палестинците пак стреляха с ракети по мирни градове.Така че няма на грам сравнение.
цитирай
11. patilan - @ Mr Jones
05.02.2007 08:28
Руснаците найстина изтрадоха войната най-много, но доколко са дали са я изнесли на раменете си.... това е много относително твърдение, и като се замислия може да означава много неща.

Иначе 20 млн. жертви найстина си е стряскаща цифра, причината за тези жертви е по интересна..... Но да говоря каквото и да било за исторически личности, които могат да бъдат описани най-пълно единствено от психиатри, е излишно.
цитирай
12. анонимен - не, не е е така, умни приятелю, това, че са бедни...
05.02.2007 20:19
не значи, че са незначителни! Човешката дейност - цивилизацията е Аксцедентна сиреч - случайно явление.Има бедни и богати, образовани и неуки, ама всички имат право на живот и то достоен, а че клановете се съревновават по между си така е.Тия хора палестинците, сигурно пето поколение се раждат и живеят в бежански лагери - палатки и мизерия, унижавани и убивани все за едно парче земя и то родната им.Това може да се провери.
цитирай
13. nakom - Не са пето поколение изобщо
05.02.2007 21:36
доста време имаха граждански права наравно с евреите макар че си имаше сегрегация.Просто бяха скритите лимонки на другите арабски страни - вечните врагове.Един познат ми разправяше защо в Израел е задължително работодателя ти да ти купи карта за градския транспорт - защото когато някой се приближи до шофьора за да си купи билет, го посрещат с насочен пистолет.Когато великия защитник Ясер Арафат спря да се мотае на гости на Чаушеско и Брежнев, имаха всички шансове да приключи тая простотия.До ден днешен Израел ги издържа даже и в бежанските им лагери.Последния им беше съвсем наскоро както казах - върнаха им земя, отпуснаха им помощи,оставиха ги да си направят република.Резултата - се видя.Така че не ми го хвали ислямския фундаментализъм.Няма народ който да е попаднал на ходжите и да е прокопсал.
Тая война се води от 1947 г.И няма да спре докато околните държави не мирясат.Не са виновни палестинците - както вече казах те са наистина жертви.Виновен е този който ги подстрекава.
цитирай
14. streetsmart - По въпроса за Близкия изток
06.02.2007 08:00
Съгласна съм с expertmc - факт е, че точно жертвите на Холокоста организират геноцид срещу съседите си по земя. И ако те се бият за оцеляване, за какво ли се бият палестинците? За същото май. Но защо едните - жертви на Холокоста - да имат право да оцелеят, а другите са определяни като терористи и фундаменталисти. Между другото, сред палестинците не всички са мюсюлмани, но всички са изгнаници без граждански права. За жалост този конфликт няма решение, тъй като нито евреите, нито арабите ще се съгласят на собственото си унищожение. А всичко май започна с едно решение на ОН...
цитирай
15. анонимен - 5 - тия елемент...
06.02.2007 08:05
кръвта е силен допинг, не може от 1904 - 11 година да те бият великите сили, и само за година година и нещо да мирясаш.Там се раздат "войници", а кой ги яха, подстрекава и манипулира е друг въпрос.
Нали знаеш, че за тревата в полянката приютила любовта или боя на слоновете - все тя тревата е стъпкана!
цитирай
16. nakom - е то и по друг начин е казано
07.02.2007 11:24
в една война има 3 неща -победители победени и жертви.
цитирай
17. comfy - Интересен въпрос поставяш...
18.02.2007 11:54
Що се отнася до липсата на събития от типа "Списъкът на доктор Шиндлер" ми се струва, че се дължи на две причини:
1. Лекарите по това време (те и по никое време) не са разполагали с такива възможности, като магната Шиндлер, да кажем. Едно е да желаеш, друго е да го можеш. Намерението не предполага възможност и обратно.
2. Всички, или почти всички, смятат, че лекарят е ДЛЪЖЕН да постъпва така - да спасява хора. Така че ако се направи филм за такъв лекар (при положение, че има такива факти), то зрителят ще измести акцента на филма и ще омаловажи веднага "подвига", защото едно е да си длъжен и да го правиш според възможностите си (не говоря за лекарите на третия райх!), а друго е да не си длъжен, но пък да можеш и да го направиш...(Шиндлер, например).
... А за циганите... просто не знам - като всички останали съм и аз: жертва на информационното затъмнение и дезинформацията...

Приятна неделя, Риди!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ridiculous
Категория: Лични дневници
Прочетен: 230425
Постинги: 16
Коментари: 139
Гласове: 1243
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031